Deň 100

12.01.2014 19:51

Cháron si spravil ďalší zárez na palici. Bol to výnimočný zárez. Bol stý v poradí.

„Oslavuješ?“ spýtala sa ho Mirce.

„Neotravuj!“ odvrkol a zapozeral sa zo svojho móla na cestu, ktorá k nemu viedla.

Mirce zamávala krídlami a vzniesla sa nad jeho hlavu. „Neviem, prečo si taká netýkavka. Už pretieklo veľa vody v Styxe, aby si bol spokojný so svojím miestom.“

„Choď preč,“ zahnal sa palicou.

Mirce obranne natrčila pazúre a vytrhla mu palicu z ruky. Vzniesla sa ešte vyššie a zamierila smerom od rieky, kde po pár metroch hodila palicu na zem.

„Ty jedna...!“ zahromžil Chárona vydal sa po palicu. Keď ju zdvihol, prehliadal si ju. Nebola poškodená, čo sa mu uľavilo. Podľa zmluvy mal na novú palicu nárok raz za päťsto rokov.

 

Po hodine sa čas rozbehol. Ľudí pribúdalo a mal čo robiť, aby stíhal obracať loďku. Hoci ich bral po šiestich, aj tak mal toho veľa.

Asi sa muselo udiať niečo veľmi zlomové, keď k nemu prišlo toľko ľudí. Ale nemal sa koho opýtať, čo sa stalo hore. Samotní ľudia boli vystrašení a asi by neboli schopní odpovedať na dôležité otázky. A hlavne nie od neho. Pri kontakte s nimi, stále zlyhával. Mal ešte sto rokov, aby sa do toho dostal, inak sa pôjde previezť aj on. Ale len jednosmerne.

Keď sa blížil koniec, musel upratať mólo. Mal tam menší neporiadok. Palicou prebehol zem, aby nebola taká ušliapaná. Zarovnal kolíky na móle, ktoré sa pod toľkou váhou vychýlili.

Potom už len nastúpil do loďky a nechal sa unášať po prúde rieky. Na zákrute zabral opačným smerom, ako sa stáčala rieka. Ešte chvíľu sa pohyboval pri brehu, až zbadal jednoduché parkovacie miesto.

Po úspešnom a nemokrom výstupe sa vydal pozdĺž nenápadnej cestičky. Tiahla sa smerom k riedkemu lesu, ktorý bol asi päťdesiat metrov od rieky. Za prvou radou stromov sa začali črtať domy, ktoré boli tmavé, ale v oknách sa mihali svetlá sviečok.

Zamieril k väčšej budove, kde mal izbu. Na svoj byt či dom ma nárok až o dvesto rokov. Šiel spať bez jedla. Nemal chuť na nič, okrem odpočinku. Bol neskutočne unavený. Navyše ďalší deň ho čakala Mirce, ktorá bude napálená a nepovie mu nič, čo bude potrebovať vedieť. Čakal ho náročný deň.

Vyhľadávanie

Kontakt

Denisa Kancírová